Rammendi Urbani Urban Darnings

"Our goal is to turn on and keep living the sparks of beauty in the suburbs. Living is to be everywhere at home, stated Ugo La Pietra".

Maurizio Milan
Gruppo G 124
Progetti Architettonici Architectural Projects

"The beauty and culture of the Architecture reside where the idea and the experience of space suddenly coincide, where architectural fragments overlap and blend happily".

Bernard Tschumi
Recupero funzionale di un complesso industriale
District
Prato

Year
Starting from November 2014
Industrial complex, consumed by time, realized at the end of '50s beginning of '60s for the enlargement of the "Abatoni's former woolen mill", composed by four units for production use of a surface of about 3.800 sqm, with attached pertaining outbuildings.
The complex is located in a peripheral area inside the fraction of St. Lucia - Abatoni; an urban context that represented, and still represent, even in minor form, the zone where used to concentrate the production buildings of Northern Prato.
Some of the surrounding areas, where old industrial complex were present, has been transformed, thanks to savvy recovery plans, in residential and commercial areas; the interventions on the infrastructures equipped the zone of wide green-spaces, good roads, comfortable parking lots and adequate services.
The owners of the funds approved the Project that anticipate the functional recovery, integrated, responsible and eco-friendly complex, to return to its original beauty and function.
Il Noce
Functional renovation of former rural annex for family house use
District
Fabio - Comune di Vaiano

Year
Starting from September 2014
One building, obsolete today, but characterized by a story or a function, can be reused with surprising and charming results. This structure, for example, responded to its context in many different ways. One time it has been used as animal shelter, one old cowshed annexed to the Fabio's Farm; in present time it will be recovered as civil use as private residential residence.
During the first phase of works the structure will be entirely demolished, and then rebuild, in the second phase, utilizing the same previous materials selected with extreme care and properly integrated, where missing, with other recover material.
Renovation and energy savings: internal seismic resistant shell and a second external shell made by recovered stone; wooden roof with ventilated cover; solar panes, photovoltaic panels and heated floor.
Single-family house
District
Fabio - Comune di Vaiano

Year
2013
Architectonic project brand new of the building of a residential construction to be main house of the clients.
The realization kept very important the characteristics, the types of nearby rural buildings, respecting the typical architectural elements of the Tuscan countryside. See: the window of the barns.
The energy saving, in this time, assumed value of categorical imperative: logic presence, obviously, of solar panels, photovoltaic panels and heated floor.
The interiors are designed so they can establish a significative bond between things and people that goes beyond the exact boundaries of the space. The realization between interior and exterior is in the mean time harmonic and rigorous, highlighting the nature of the House as container of human valors and precious contemporary design artifacts.
Torre Galciana
District
Galciana - Prato

Year
2010 - 2013
Often the reuse of unusual and offbeat buildings brings to the development of unique and charming interiors, made possible, in parte, by the bizarre positioning of the light sources: the windows.
The restoration and consolidation of the medieval Galciana's Tower - one of the famouse 48 Villas of the Countryside of Prato - and its conservative consolidation, were realized intervening on the precarious structural interventions made year by year, looking for, as much as possible, to maintain unchanged the original layers, identification of the evolutionary history of the structure.
A family of contrasting elements, gypsum plaster - stone, can be the glue that joins different parts in the same building.
The utilized materials in the reconstruction of spaces conditioned the interiors; through their proper use it was possible to control physical factors like acoustics, temperature, light.
The recycled materials, integrated with new faithful productions, made possible to create a dominant and altera atmosphere, at the same time and to connect the space in its natural context.
Casa Serena
Hospitality facility for the elderly
District
Mezzana - Prato

Year
2010 - 2011
In the creative process of a new multi purpose building - as: extension of an existing structure - the reading the context represented a crucial moment in the project.
Perfectly coherent with nearby constructions, it was favored a simple architectural conformation, sober, reassuring, cozy, capable to solve problems related to a quick adaptation of guests: elderly people desirous of peace, jovial harmony, comfort, hygiene of the gaze.
The social area of relation, isolated by the main building, allows the external detachment from usual habits lived inside the House. Aesthetic stability of the project , the choice of materials, the high-tech laminated beams in spruce and thermal insulation obtained by the insulation of the walls guarantee a considerable energy saving.
Preliminary project to restructure the former San Giorgiese building, with new sport and commercial district destination in collaboration with Arch. G. Guanci
District
Vaiano - Prato

Year
2010
Recovery of industrial building for the settlement of a multi purpose sports facility: pool, gym, wellness and refreshment; the structure will be inside a Integrated School pole.
The facility of former factory is deeply tied to the setting and have special qualities that exists only in that specific situation: architectural and design details analyzed and utilized as starting point or as conceptual ground for the next design and constructive phase.
Examining the project it is easly found the dilatation effect of the space obtained by the radical removal of a intermediate floor.
The enhance of the volume of the building, the wooden trusses, visible and stagey, the double windowing, symmetric and radiating, the pool, absolute, are all elements that allows the customer an immediate state of wellness supported by the pleasure of frequentation.
Design competition of the new Parrocchia della Visitazione complex. Commissioned by the Curia Diocesana of Prato
District
Galciana - Prato

Year
2009
The area where the complex will rise is situated in an agricultural context, interested by a process of progressive urbanization. The project researches a new urbanistic and social identity, to take new design shape to our time.
The creative corpus resumes the Prato's convent architecture, essential but not cool, pure lines, wood and stome, natural colors, softned rigor, in order to act as a point of reference of the existing town. A nucleus characterized by an inner square, the cloister, a courtyard open to the campaign, visual terminal of a possible development of the urban area.
The identity of Church as place of cult is provided by the iconographic presence of the Cross, expression of the will of pray, dialogue with the divine, symbolic recall to devotion, to the ecclesial tradition. A metaphysic project that invites to partecipate, to share liturgical moments cadenced by the sound time of a bell.
Agriturismo Borgo dei Sensi
District
Borsano le Confina - Vernio - Prato

Year
2007 - 2010
The former Podere Borsano has been renovated with the primary goal to create an exterior-interior ambient comfortable and functional; erason why the designer utilized as its best the prevalent physical conditions and limited the effects of those more problematic: need virtue!
In pratice a total control of the context adapting it to the objective and subjective necessities of a contemporary Agriturismo.
In compliance with the previous geometries particular care has been given to the restructuring of a Frigidarium for the cold water baths and a Calidarium, intended to the hot water baths and vapor baths, he user realized an immediate bipolar interpretation of the complex: Agriturismo and We Nel rispetto delle geometrie precedenti particolare cura è stata fornita alla ristrutturazione di un Frigidarium per i bagni di acqua fredda e di un Calidarium, destinato ai bagni in acqua calda e ai bagni di vapore, fornendo così al fruitore accorto un’immediata interpretazione bipolare del complesso: Agriturismo e Wellness Center, as expressly requested by the customer.
Cittadella 1
Renovation of former Abatoni's Factory and adjoining Mill
District
Santa Lucia Abatoni - Prato

Year
2006 - 2010
Research of essential balance between spatial elements and functions that are called to absorbe and interpret, represent the paradigms followed by the complex elaboration of the project named Cittadella: the revisited renovation of an ancient village.
An open residential complex born from the restoration of the medieval mill, with a public square, a commercial road inside and an urban park.
No pre defined model, no resemblance: the spires,for example, and some structural coatings, realized in Cor-Ten steel present the critical gaze of the observer a passivating light colour scheming, arcane and beautiful.
In this regard we gladly listen to the designer, that states: "At the base of any project, residential construction or renovation, urban regeneration or recovery, the architect must achieve the harmony between man and environment where he lives".
Cittadella 2
District
Santa Lucia Abatoni - Prato

Year
2006 - 2010
Progetto ex novo della costruzione di un edificio residenziale plurifamiliare. Un progetto elegante, slanciato, per certi versi gotico. I materiali scelti hanno un enorme impatto sull’estetica, l’efficienza e sulla sostenibilità del progetto.
Una struttura decisamente contemporanea che si integra perfettamente con l’ambiente circostante, differenziandolo, identificandolo con forza, rendendolo stimolante, autonomo e pulsante, comunque legato alla genesi del paesaggio.
Il Consorzio EDILCOOP di Prato è intervenuto per la messa in opera di un cappotto isolante sull’intera struttura portante in grado di garantire un sostanziale risparmio energetico.
Borgo Il Ponticello
Renovation for Agriturismo
District
Fabio - Comune di Vaiano

Year
2005
Renovation of a former rural accessory to family House
District
Fabio - Comune di Vaiano

Year
2004
The reuse of a building is one of the most sustainable method available to the designer. It does not propose only a connection between the cultural heritage and the collective memory, but consists also in a way of respect to the nature.
Renovating an existent building, many services are already present, so energy is saved. The reuse of the structure reduces also the quantity of necessary building resources. Valors, design assets, operative opportunities which we take constantly note.
See, for example, the refurbishment and upgrading of a former rural annex designed as civil housing. The owner, madame Sandra, ultimates the first phase of the work, personally curated the interior design.
Particular attention was reserved to compliance with structural harmony in close relationship with the architectural and aesthetic characteristics of the surrounding environment.